marți, 28 februarie 2017

Ranita lu' Mos Ion sau ghiozdanul prescolarilor in Germania

Am o matusa draga, cu muuuuuulte sfaturi intelepte. Avea o vorba draga de ea, atunci cand eram eu mica, si ma vedea cu ghiozdanul intorcandu-ma de la scoala: iar ai luat ranita lu' Mos Ion? Se referea la faptul ca ghiozdanul era asaaaaaa de mare si eu asaaaaa de mica( asa cum sunt si acum, am doar vreo 1,65 m inatime).

 Ce am descoperit aici in Germania, este ca...surpriza? Matusa avea cumva dreptate! Ghiozdanul sau pe numele lui Schulranze este fix atat de mare precum o ranita( probabil din punct de vedere etimologic s-a si ajuns la aceasta insusire in limba romana).

Aici in Germania, copii scolari(cei intre clasele 1-4), au astfel de ghiozdane. Prin ce sunt ele diferite fata de ghiozdanele din Romania? Pai, in primul rand sunt mai trainice, in al doilea rand ghiozdanul in sine este unul singur, dar Schulranze este un concept alcatuit din:
- ghiozdan trainic, foarte bine compartimentat( va convingeti in pozele de mai jos)
- penar pentru creioanele colorate, radiera si rigla(Federmäppchen)
- penar pentru lipici, foarfeca pentru foarte multe activitati manuale ce se fac aici(Schlamperetui)
- geanta pentru sport(Schulsportbeutel)
- portofel(Geldbeutel) pentru banuti

Pretul pentru o astfel de Schulranze este destul de piperat, variind intre 60 de euro si ajungand pana spre 250 de euro. Pretul este justificat de calitate, de compartimentare, cat si de materialele folosite pentru interior sau exterior. De exemplu, geanta fii-mii un sistem ergonomic pentru protejarea spatelui, cu buretei speciali si captuseala pentru ventilatia spatelui. De asemenea, are buzunarul exterior dublat cu folie de alumini pentru a pastra temparatura mancarii din caserole. Greutatea unui astfel de ghiozdan este de cca 1 kg. Geanta pentru sport ramane intotdeauna la scoala, pe hol, iar in fiecare vacanta se ia acasa pentru a se spala echipamentul sportiv(sort si tricou, plus adidasi sau tenisi cu talpa alba). Un alt avantaj este existenta benzilor reflectorizante. Ce mai au special aceste ghiozdane sunt bretelele dublate, late, cat sa nu raneasca copilul la umeri. Acestea se pot inchide si in fata pentru a oferi mai multa stabilitate si, rasu'-plansu', pentru a nu-l pierde pe drum deoarece copilasii sunt mititei si ghizdanul pare destul de mare pentru 6 ani. Partea de jos a ghiozdanului este foarte trainica, fiind dintr-un plastic dur, ce oferta stabilitate si durabilitate. Exista si aspecte practice: aceasta baza protejeaza ghiodanul impotriva murdariei si a umezelii







P.S: In alta ordine de idei, foarte faine sunt si caserolele pentru depozitarea pachetelului. Unele au o pana de plastic pentru a mari sau micsora spatiul pentru o leguma sau ceva fructe, in timp ce altele au o tavita deasupra spre buna creativitate a fiecaruia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rugam sa nu utilizati un limbaj vulgar. Dupa moderare, daca mesajul respecta limbajul civilizat, va fi postat. Multumim pentru intelegere!